Kjære Angelika – du er definitivt norsk i hjertet

Fremskrittspartiet har hatt landsmøte. Siv Jensen holdt en tale der hun snakker om at innvandrere som kommer til Norge skal respektere norske verdier og regler. Hun nevner også at enkelte innvandrerforeldre sender barna sine ut av Norge for å gå på Koranskole. Disse omtaler hun som norske på papiret men ikke i hjertet. En student som heter Angelika (etternavn er ikke oppgitt) fikk et oppslag på TV2 sine nettsider. Jeg tror hun har følt seg krenket av Siv Jensen.

 

Faksimile og link til saken fra TV2.no

Les gjerne saken her, eller klikk på bildet over før du leser resten av blogginnlegget, for her kommer mitt svar til Angelika: 

 

Kjære student Angelika

Etter Siv Jensens tale begynte du dessverre å tvile på om du var norsk eller ei. Du stiller spørsmål om hva som skal til for å være «norsk i hjertet». Du lister opp skiturer i Østmarka, fjelltopper du har vært på, og at favorittmaten din er lapskaus. 

Så stiller du spørsmål ved at Siv Jensen spiser asiatisk mat og lurer på hvor mange fjelltopper hun har vært på. 

Kan vi være enige om en ting, du og jeg? 

Kan vi være enige om at Siv Jensen sannsynligvis regner seg selv som «norsk» og «norsk i hjertet»? 

Det tror jeg trygt vi kan si at hun gjør.

Hvis Siv Jensen kan regnes som norsk i hjertet, er det da noe å strekke seg etter?

Er det så viktig å bli kalt norsk? Forhåpentligvis ikke. 

 

Analyse

Du sier «hæ» i stedet for «unnskyld, hva sa du?» 

At det er et sikkert tegn på at du er norsk, det kan jeg si meg enig i, men er det positivt eller ikke?

Du skriver at du er redd for at det har blitt så kult å ekskludere. 

Det er dessverre det mange nordmenn gjør, bevisst eller ubevisst. Husk at ensomhet er et av de store psykiske helseproblemene i Norge i dag. Det er fordi vi nordmenn ekskluderer hverandre. 

Vil du begynne å ekskludere for å føle deg norsk? Forhåpentligvis ikke. 

 

Du kjenner at du er redd for å gå ute i gata uten den hvite kjæresten din eller de hvite vennene dine, for å vise til at du faktisk er norsk. 

Her synes jeg det er interessant at du drar inn hudfargen som tema. Selv har jeg vel kommet i den situasjonen at jeg ikke bryr meg om hudfargen til folk. Kanskje er jeg litt i forkant av det norske folk her, så jeg er usikker på om behovet ditt for å menge deg med hvite, er typisk norsk eller ikke i dagens samfunn. Men, det er du som kjenner best hvor skoen trykker. Hvis det norske folk er så dømmende at det er nødvendig for deg å omgi deg med hvite venner, ja ? da skjønner ikke jeg hvorfor du higer etter å bli kalt norsk.

Du er redd for at moren din som snakker gebrokkent ikke skal bli tatt på alvor fordi hun ikke er «norsk nok». Hvem er det som ikke tar henne på alvor? Nordmenn? De som føler seg norske i hjertet? Vil du da bli som dem?

Du avslutter med at du skal jobbe så hardt du kan for å vise at du er norsk. Kan du ikke heller jobbe så hardt du kan for å vise at du er du?

Jeg hadde syntes det var supert om du ikke ble ekskluderende, ikke hang deg opp i hudfargen til folk, respekterte mennesker som snakker gebrokkent, og gjerne sluttet å si «hæ?». 

Hvis du er så heldig å ha en fot innenfor i en annen kultur, hvorfor ikke ta med seg det beste fra begge kulturer? Hvis Siv Jensen er «norsk», og står for noe annet enn du ønsker å være, så drit i å være «norsk». Vær deg selv!  

I dag er det typisk norsk å føle seg krenket. Jeg konkluderte derfor ganske kjapt med at du er 100% «norsk i hjertet» da jeg leste innlegget ditt.

Jeg håper jeg tok feil. 

FØLG BRK BLOGG PÅ FACEBOOK! KLIKK HER, OG HOLD DEG OPPDATERT!

 

#brkblogg #blogg #blogger #innvandrer #norsk #nordmann #sivjensen #norskihjertet #frp #tv2

4 kommentarer
  1. Selv om jeg forstår dine poenger, så ser jeg også litt hvor Angelica kommer fra.
   Det er interessant at hun drar inn hudfarge som tema, men samtidig er jeg ikke overrasket. Det er jo slik at hudfarge er noe alle ser, som viser hvor din familie kommer fra, og dessverre er det nok fortsatt mange som ubevisst (eller bevisst) gjør antakelser om deg basert på hvordan du ser ut. Utsagnet til Siv om å være “norske i hjertet” er det jo mye vanskeligere å finne ut av – hvordan skal man bestemme om noen er norske i hjertet eller ikke, og hvor lang tid skal innvandrere få til å bli det?
   Man skulle tro at man i 2018 skulle ha kommet lenger, men dessverre er det fortsatt folk som diskriminerer andre basert på etnisitet, og det er fremdeles fremmedfrykt. Det trenger ikke være snakk om alvorlige, store greier, men det kan være små ting man legger merke til, som for eksempel at butikkansatte snakker til deg på engelsk fordi de har antatt at du ikke kan norsk. Eller noe litt mer alvorlig, som at noen tydelig er redde for deg fordi du *ser* ut som at du er fra en kriminell gjeng, selv om du ikke er det.
   Jeg tror en av grunnene til at Angelica skriver slik hun gjør er fordi utsagnet gjør at innvandrere som føler seg “norske i hjertet” kanskje blir redde for at andre skal anta at de ikke er det, og dermed er av den typen mennesker som Siv Jensen nevnte. Det må være kjipt å føle seg hjemme i Norge, men samtidlig føle at man må begynne å bevise for fremmede (som gjør en antakelse om deg basert på ditt utseende) at du hører hjemme der du er, og ikke er en av disse innvandrerne som Siv Jensen vil sende ut av landet.

  2. Bra blogg du har dratt i gang, Bjørn. Skulle gjerne fulgt den hvis jeg visste hvilke knapper jeg skulle trykke på for å gjøre nettopp det. Godt å se at det finnes flere som ikke har gått en rett strek mht utdannelse/arbeidspraksis/”karriere”. Syns vinklinga di i denne saken er veldig bra, leser det som om: Må vi alle være som Siv Jensen (vil personlig dra inn Sylvi Listhaug her også) for å være “norsk i hjertet”? Håper ved en eller annen Gud ikke det, da det er mange andre medmennesker her i verden jeg mye heller vil bli sett/hørt sammen med mht meninger om inkludering/menneskeverd og, ikke minst, måten vi alle drar vår skjerv av ved til bålet på. Syns personlig den franske måten å drikke vin på og den danske å drikke øl på er bedre enn den norske helgefylla, at lasagne, taco og chop suey smaker mye bedre enn havregrøt (sjøl om jeg spiser havregrøt til frokost nesten hver dag) og at mange afrikanske, karibiske og asiatiske land har mye bedre måter å ta vare på de eldre/svakere stilte i samfunnet, at de fleste land i Verden har mye kulere måter å ta i mot “fremmede” på. Er mektig glad for å være så heldig at jeg er født i Norge, men vil på ingen måte kalle meg Norsk I Hjertet hvis jeg må være som Siv og Sylvia og deres disipler for å kunne det.

  3. Dan Danielsen: Heisan! Takk for lang og fin tilbakemelding.

   Trykk på linken til Facebook i innleggene eller på forsiden, du kommer da til bloggens Facebook-side. Trykk «liker» og «følg» så blir du jevnlig oppdatert når nye innlegg legges ut. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg