Onkel til 6. Fadder til 0.

Nå er det tid for konfirmasjon! 

Jeg har opp gjennom årenes løp blitt onkel til 1 jente og 5 gutter. De er alle døpt med en kristen dåp i Den Norske Kirke. Som onkel har jeg blitt spurt flere ganger om jeg vil være fadder ved dåpen. Dette er et spørsmål mange umiddelbart svarer ja til når de blir spurt. Jeg har derimot tatt betenkningstid for å være sikker, og så har jeg takket nei. Jeg er derfor ikke fadder til noen.

 

Hvorfor sa jeg nei til å være fadder?

På nettsidene til Den Norske Kirke kan man lese litt om hva det innebærer å være fadder. Tidligere var det vanlig å tenke at fadderne var de nærmeste til å overta foreldreansvar for barnet hvis foreldrene falt fra. Nå finnes det ingen slike forpliktelser. Ut fra dette kunne jeg altså trygt ha sagt ja, selv om jeg med glede ville tatt meg av hver og en av dem om det skulle blitt nødvendig. 

Fadderansvaret ved kristen dåp går i hovedsak ut på å bidra i barnets trosopplæring. Ved dåpen lover fadderne å be for barnet, og å lære barnet selv å be. Det loves også at man skal bidra til å gjøre barnet kjent med bibelfortellingene, og å oppfordre til nattverd. 

For meg har det alltid vært viktig å holde ord. Lover jeg noe, så føler jeg at jeg må holde løftet. Jeg synes derfor det er fint å tenke seg om før jeg lover noe. Jeg så ikke for meg at jeg kom til å bidra til verken trosopplæring, bønn, bibelfortellinger eller nattverd. Da ville jeg heller ikke stå i en kirke og love at jeg skulle gjøre nettopp det. 

 

Klar for konfirmasjon

Nå er den eldste av de jeg er onkel til, klar for konfirmasjon. Hun har valgt å konfirmere seg i kirken. Om fadderne har holdt løftet sitt, det aner jeg ikke. Selv har jeg ikke bidratt med noen opplæring i den kristne tro, men jeg har vel gjerne stilt spørsmål ved evolusjonsteorien. Det er for meg uforståelig at det fortsatt finnes apekatter, hvis menneskene stammer fra nettopp apene…

Jeg – onkel Bjørn – er klar. Hva jeg tror om Gud, Jesus og evig liv får være en personlig sak, men jeg tror ihvertfall det blir en fin konfirmasjonsdag. Det er jeg faktisk ganske sikker på. 

Det blir garantert halleluja-stemning når jeg har holdt tale og “fadder-quiz”. Det kan jeg love! 

 

🙂 FØLG BRK BLOGG PÅ FACEBOOK 🙂 

 

#brkblogg #blogg #blogger #dåp #fadder #konfirmasjon #konfirmant2018 #konfirmant #dennorskekirke

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg