Er abort etter svangerskapsuke 24 OK?

Som reiseleder i USA må man snakke om litt av hvert. Abortlovgivning er et av temaene det ofte kommer spørsmål om. Dette er et forholdsvis hett tema i amerikansk politikk. Det er ulik lovgivning fra stat til stat, men de siste årene har regelverket blitt mer og mer innstrammet. Antall årlige aborter går nedover. Mange stater har idag begrensninger for selvbestemt abort innen svangerskapsuke 20 eller 24. 

Siden 1973, som i statistikken over er markert med “Roe V Wade” (etter en rettsak i Texas), er det til nå gjennomført ca 60 300 000 aborter i USA. Ønsker du å følge antallet aborter i USA og verden til sammen live (“live” var kanskje feil ord i denne sammenheng) så kan du klikke her. Du kommer da til en side som ser omtrent slik ut, bare med helt ferske tall: 

 

 

Mitt valg

Mange kvinner demonstrer for selvbestemt abort. De ønsker ikke at myndighetene skal begrense deres handlefrihet. De ønsker å bestemme selv. “Min kropp, mitt valg”. Det er selvsagt et slagord jeg kan si meg enig i. Jeg er mann, og har jo også en kropp. Heldigvis bestemmer jeg over den selv, og har derfor heller ikke blitt far til nå. Det har medført at jeg har måttet ta noen valg opp gjennom årene. En gang var jeg på date med en jente som ønsket å bli mor innen ett år. Jeg fant ut at det var best å gå hjem alene den kvelden…

Poster protesting the policies regulating a women's body.

 

Bør det være begrensninger?
Hvis det er greit med abort i uke 20, da er det vel greit i uke 24 også? Hvis det er greit i uke 24, skal det da ikke være greit i uke 28? Skal kvinnene bestemme mindre over egen kropp i uke 36 enn i 28?

Hvis kvinner mener at abort handler om å bestemme over egen kropp – hvorfor diskuteres da også kvinner hvor en grense skal gå? Egen kropp er vel egen kropp? Eller var det plutselig noen andre sin kropp man bestemte over likevel?

I 2013 var det ifølge Guttmacher Institute 9 stater som ikke hadde noen begrensninger. Det var enkelt og greit. 

Idag har flere av disse statene skjerpet inn på reglene. Hvorfor? Kan ikke kvinner ta ansvarlige valg selv? Hvorfor skal politikere bestemme over kvinnens kropp?

 

  

 

Dø, overleve eller bli spist?

Mange stater i USA har som sagt en grense for abort innen svangerskapsuke 24. Blir du født i uke 24 er sjansen for overlevelse i følge det norske Folkehelseinstituttet 55%. Blir du abortert i uke 24 er sjansen for overlevelse 0%, antar jeg.

Enkelte kvinner har kanskje ikke fulgt så godt med når det gjelder hvordan liv oppstår, eller hva som er definisjonen på kannibalisme. Det kan føre til følgende ytringer: 

Jeg innser nå at jeg kanskje har møtt opptil flere kannibaler uten å være klar over det. 

 

Ulike årsaker, ulike løsninger

Ifølge Guttmacher Institute (igjen) begrunner de aller fleste aborten med at “å få barn vil endre mitt liv dramatisk”. Etter dette er det økonomiske ringvirkninger med å få barn som forårsaker aborten. Ca 1% av abortene skyldes voldtekt eller incest. 

I Norge har vi en grense for selvbestemt abort på 12 uker. I USA skjer også de aller fleste aborter, 89% faktisk, innen uke 12.

Hjemme i Norge er partiet Rødt i vinden for tiden. Rødt har i sitt partiprogram ønsket å heve grensen for selvbestemt abort til uke 18. Dette fordi de “mener det er kvinner selv, og ikke nemdene som vet best”. FrP sysler også med sine idéer om “Juridisk abort” for menn. 

Dette er et tema som kan diskuteres opp og ned, frem og tilbake, og man kommer aldri til å bli enige. Det finnes grunner for og imot. Så langt har jeg bare konkludert med at det er tryggest å ikke gjøre noen gravid.

Hva mener du?

GJØR MEG GLAD – FØLG BRK BLOGG PÅ FACEBOOK! 

#brkblogg #blogg #blogger #abort #selvbestemtabort #rødt #frp #juridiskabort #minkropp #mittvalg #neitilabort #jatilabort 

 

4 kommentarer

Siste innlegg