Blogge-Bjørn mener: JA til ACER!

En verden av forskjeller

Nå er det kveld i New Orleans. Jeg sitter på hotellrommet og tenker. I tillegg til San Francisco er dette en by som er for alle. Fattige ryddes ikke bort fra gatene for at byen skal se fin ut for turister. Vi ser verden slik som den er. Vi nordmenn som er her på ferie kan ikke forstille oss hverdagen til de som bor på gata – selv om vi ser dem.

Igår spiste jeg en god middag, med smakfull vin til, på restaurant. Utenfor satt en kar i rullestol med amputert bein.

Han kommer aldri til å spise på restaurant. Han har ingenting å leve av her. Slik er USA. På godt og vondt. 

For måltidet mitt betalte jeg 60 dollar. Jeg ga mannen i rullestol 2 dollar. De fleste som går forbi gir ham ingenting.

Kunne hverdagen for mannen i rullestol vært annerledes om godene i samfunnet var likere fordelt?

Sannsynligvis.

 

Norske tapere

Etter en del om og men i historien, ble Norge etterhvert et selvstendig land. Så fant vi olje. Da var det jammen godt at vi var en selvstendig nasjon, slik at vi kunne ha den for oss selv. Vannkraft var det også rikelig av. Vi ble rike. Akkurat som de rike i USA lever på den grønne gren, så lever vi nordmenn også meget godt i forhold til resten av verdens befolkning.

Nå er mange nordmenn redde for at Norge skal tilslutte seg ACER, EU sin energiunion. Det skrives side opp og ned i avisene, og i skrivende stund har facebookgruppen «Stopp ACER» i overkant av 65 500 tilhengere.

Nordmenn er altså redde for høyere strømregning og svekket konkurransekraft. 

Hvis vi har stelt oss så dårlig i Norge, at vi taper i konkurranse mot andre land, bare fordi strømprisene i Europa utjevnes, så må vi kanskje gå i oss selv og stille oss spørsmålet:

«Hvorfor taper vi?”

FØLG BRK BLOGG PÅ FACEBOOK

Nordmenn er mest verdt

Jeg tror ikke det er en utjevnet strømpris som gjør at vi mister konkurransekraft. Det er nok heller ferier, pensjoner, betalte permisjoner og korte arbeidsdager som er konkurransehemmende.

Når jeg får strømregning utgjør selve forbruket faktisk den minste andelen av strømregningen. Nettleien er derimot høy. Den burde kunne holdes konstant.

Hvorfor skal ikke andre mennesker i verden kunne bruke strøm på samme vilkår som meg?

Skal vi ikke dele på ressursene verden har å by på?

Er vi ikke alle likeverdige?

Jeg synes det er artig hvordan man i ett tilfelle kan skrike opp om likeverd og diskriminering, men så snart det går ut over egen lommebok eller velferd så gir vi blaffen i det. Da er plutselig vi nordmenn mer verdt enn alle andre.

 

Norwegian hykler

Et av de større oljefeltene i USA er Bakken-feltet i North Dakota. Oppkalt etter nordmennene Otto og Mary Bakken som slo seg ned i området med sine 8 barn i 1907. Siden 1953 har dette feltet gjort mange norskættede mennesker rike. I utgangspunktet tilhørte områdene indianerne.

 

For en tid tilbake siden samlet nordmenn seg i Facebook-aksjon for å tvinge blant annet DNB til å trekke seg ut av finansieringen av en oljerørledning. Det var fare for at den kunne forurense vannkilder i et indianerreservat.

Maken til hykleri skal man jammen lete lenge etter spør du meg. Ikke en kjeft bryr seg om hvem oljen egentlig tilhørte, men en rørledning i indianerland – DET skal vi bry oss om.

 

Faksimile NRK

Etter nordmenns facebook-aksjon måtte ting finansieres litt mer sofistikert. Heldigvis har vi fortsatt pensjonsfondet vårt tungt inne. Kanskje kan vi bruke litt av avkastningen til å støtte norsk kraftkrevende industri i fremtiden, siden vi neppe vil gjøre oss konkurransedyktige ved å si ifra oss goder.

 

Å male seg inn i et hjørne

Det mest hykleriske av at alt jeg har lest til nå, var Arbeiderpartiet sitt argument mot å si nei til ACER. De var redde for at hvis Norge sa nei, så ville EU komme med sanksjoner. Dette kunne føre til at Norge måtte ta en større andel av klimakuttene vi har forpliktet oss til selv.

Javel. Vi har altså forpliktet oss til klimakutt, men nå er vi redde for at vi må gjennomføre dem.

Maken til slik nordmenn har blitt når det gjelder å forlange å få i pose og sekk gjør at jeg skjemmes.

Ikke vil vi si JA til ACER, for da blir det dyrere strøm.

Ikke kan vi NEI til ACER, for da må vi kanskje bli mer miljøvennlige selv, istedenfor å betale oss ut av det.

 

Hold kjeft og puss sølvtøyet 

Jeg for min del sier JA til ACER. Enkelt og greit fordi jeg mener at vannkraft, som alle andre ressurser, er forbeholdt menneskeheten. Dette gjelder uansett hvor landegrenser er trukket på kartet. Vannkraften i Norge er ikke forbeholdt nordmenn. Fakta er at den i utgangspunktet likegodt kunne tilhørt Sverige, Danmark eller for den saks skyld Tyskland, om historien hadde vært annerledes.

Jeg sier også JA til at vi i Norge selv oppfyller løftene vi har gitt om klimakutt.

I mitt hode er vi alle likeverdige mennesker, og da fortjener vi like vilkår.

Nå har vi nok en gang valget – gå foran som godt eksempel i verden, eller dyrke eget ego. Velger vi det siste bør vi snart holde kjeft på Facebook om hvordan andre land bruker og forvalter sine ressurser. La Kina sette store landområder under vann for å få sin vannkraft opp å gå. La USA bygge oljeledninger der de vil. La Brasil hogge regnskog og produsere palmeolje så mye de vil. Hvorfor skal ikke de få hogge tømmer, bare fordi vi vil ha gratis frisk luft? 

Selv kan vi la lyset stå på, slik at vi ser godt når vi skal pusse på “det norske arvesølvet”.

FØLG BRK BLOGG PÅ FACEBOOK

 

#brkblogg #blogg #blogger #likeverd #norskarvesølv #vannkraft #acer #stoppacer #neitilacer #jatilacer

4 kommentarer
  1. Lenge leve råderetten av ressursene våre. Du som selvstendig næringsdrivende innen transport må synes EØS avtalen er toppers, det har jo ført til større konkuranse og dårligere arbeidsvilkår !

  2. Hilde: Ja, det kan vi være ganske enige om, at konkurransen og arbeidsvilkårene i transportbransjen er meget tøffe. Nettopp derfor har denne bransjen virkelig måtte tenke nytt for å overleve. Dessverre har vi hatt et regelverk som ikke har blitt håndhevet slik det burde. Dette ønsket jeg å ta tak i, men oppdaget da en meget skremmende holdning innen kontrolletatene – vegvesen og politi. Les gjerne innlegget: “du passer bedre i det private enn her hos oss” som du finner i arkivet for januar måned. Nå begynner det heldigvis å bli mer fokus på regelverket om kjøre-hviletid, ukehviler og minstelønn, etter at Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrike virkelig har begynt å ta grep. Nordmenn og norsk industri har dessverre altfor lenge nydt godt av og kjøpt transporttjenester til dumpingpriser istedenfor å følge reglene om påseplikt overfor transportørene. Dette har dessverre bokstavlig talt kjørt mye av norsk transportbransje i grøfta.

  3. Sett i fra ditt synspunkt er jeg enig, kanskje boten for å bryte Påseplik forskriften burde vært større ! Og at taushetsplikten vedr. informasjon om lønns og arbeidsvilkår opphører slik at andre aktører også kan kontrollere om forskriften følges. Pr i dag er det jo kun Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet som er unntatt taushetsplikten.

  4. Hilde: Ja, jeg har en del på lager å skrive om når det gjelder transportbransjen, så det kommer noen saker derfra etterhvert. 🙂 Takk for fin kommentar. Håper du følger bloggen videre i fremtiden. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg