Blogge-Bjørn og Jack Daniels i Tennessee

Et unikt sted – et unikt produkt

I den lille byen Lynchburg, i staten Tennessee, finner vi Jack Daniels destilleriet. Det er her all Jack Daniels whiskey produseres! Ironisk nok ligger Lynchburg i et såkalt “dry county” – det vil si en tørrlagt kommune. Det sterkeste du får servert på stedets restauranter er derfor kaffe eller Cola. Salg og konsum av alkohol er forbudt! 

Mais fra Illinois og Indiana, rug fra Minnesota, bygg fra Wisconsin, egen jærkultur, og rent vann fra egen kilde – det er ingrediensene. Lokale sukkerlønn trær og hvit eik bidrar til et unikt produkt, men til slutt er det den lokale kompetansen som utgjør forskjellen – det er den som gjør Jack Daniels til det det er – nemlig Jack Daniels!

Jeg har vært her mange ganger på jobb som reiseleder – kun én gang privat. 

Omvisningen starter med en liten kjøretur. Første stopp er stedet hvor sukkerlønn brennes! Treet er nøye kuttet opp, og stablet på spesielt vis, for optimal brenning. Kullet som ligger igjen etter brenningen er hva de flytende dråpene destilleres gjennom senere i prosessen. Det pågikk ingen brenning når jeg var der denne gangen, men stablene sto klare. 

Det kan være greit at ikke hele stedet brenner ned, så det har alltid vært kort vei til nærmeste brannbil!

 

Å gå for tidlig på jobb kan ta livet av deg

Inne på kontoret til selve Jack får du vite hvordan han endte sine dager.

Alt begynte med at han våknet litt for tidlig en morgen. Han var derfor første mann på jobb, og skulle åpne safen for å begynne på papirarbeidet. Normalt sett var det ikke han selv som åpnet safen, og det viste seg at han ikke husket koden. I ren frustrasjon ga han safen et spark, noe som resulterte i at han knakk den ene stortåen. Dette sa selvfølgelig ikke Jack til noen.

Etterhvert begynte ting å gå galt. Det gikk infeksjon i tåen. Løsningen ble amputasjon. Det holdt ikke. Foten ble kuttet. Så forsvant leggen. Til slutt ble hele beinet amputert. Jack endte sine dager etter siste operasjon på grunn av blodforgiftning. 

Moralen er derfor å aldri være for tidlig på jobb. Det kan ta livet av deg! Jeg lever etter den regelen! 

 

Får endene til å møtes

Like bak det opprinnelige kontoret kommer en klar fin bekk rennende ut fra noen grotter. Dette er kildevannet som blir brukt i produksjonen. Det er like reint som samvittigheten til den kjekke bloggeren på bildet.

Det er også denne vannkilden som er årsaken til at destilleriet ligger nettopp her. En god vannkilde var essensielt for å få et bra produkt.

Den måtte være lett tilgjengelig, slik at det var økonomisk mulig å få endene til å møtes.

 

Fotografering forbudt

Inne i selve produksjonslokalene er det ikke lov å ta bilder eller filme, men du får en inngående forklaring i prosessen. Du får luktet i tankene der gjæringsprosessen foregår, og du får sett inn på kontrollrommet der alt idag styres via data. 

Etterhvert får du også se film av hvordan tønnene lages. En god tønnemaker produserer ca 270 tønner per dag! Til dette brukes hvit eik. 

På åskammene rundt om i hele området kan du se store lagerbygg. Her ligger tusenvis av tønner lagret. Siden det er “dry county” er det to låser på alle dører. Destilleriet har én nøkkel, myndighetene en annen. De ansatte som skal lukte å smake på produksjonen må derfor alltid ha følge av en representant fra myndighetene for å låse opp dørene. 

 

Ingen regel uten unntak

Til tross for at det er “dry county”, ble det i 2012 innført et unntak. På destilleriet kan man få smake! Ikke mange dråpene riktignok, men smak er smak. 

Vi avsluttet derfor turen med 5 smaksprøver

Jeg endte opp med å kjøpe en stor flaske med Tennessee Honey.

Da kan jeg rope, “Honey, I´m home!” når jeg kommer inn døren hos meg selv de neste månedene.

Statistisk sett varer mine forhold til honey ca 3 måneder. Det er ikke usannsynlig at dette forholdet varer betydelig lenger…

 

BRK blogg som oversetter

Det deles ut skriftlig informasjon hos Jack Daniels til besøkende. De har ikke noen ting på norsk. Jeg har derfor tatt på meg å oversette, og har nå spurt om jeg kan få merke alt norsk materiell med “oversatt til norsk av Bjørn Røst Kjørmo – brk.blogg.no”. 

I USA eksisterer ikke janteloven, så jeg har forhåpninger til at dette kan gå igjennom. Det hjelper også godt på at min gode venn, Brenda Best i Nashville, hjelper meg på veien. Hun prøver å få meg nominert som medlem av Jack Daniel´s Tennessee Squire Association. Da får man tilgang til helt unike rom på destilleriet, og blir invitert på egne lukkede arrangementer. Det hadde vært noe for en norsk blogger… 

 

Følg BRK blogg på Facebook, og bli oppdatert når neste blogginnlegg fra USA kommer på nett! 

 

#brkblogg #blogg #blogger #jackdaniels #whiskey #brendabest #reise #reiseblogg #nordmenniusa 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg