I fakkeltog for norsk pels

Nå har jeg besøkt en pelsdyroppdretter.

Etterpå har jeg sittet hjemme og lest mye på internett.

Jeg har lært mye. Jeg liker å vite, før jeg uttaler meg om noe. Nå planlegger jeg fakkeltog.

Jeg ble godt mottatt hos oppdretteren. Vi satt oss i sofaen for å prate.

Er oppdrett av pelsdyr nødvendig? Trenger vi pels?

Overhodet ikke! Her var vi helt enige. Pels er et luksusprodukt som vi ikke trenger.

Bloggen kunne stoppet her. Vi kunne lagt saken død.

Men, skal vi avvikle produksjon av alt vi ikke trenger?

Følg gjerne BRK blogg sin offisielle Facebookside! 

 

Hva behøver vi?

Kjøtt, melk, ost, ullgenser, skokrem, kaffe, sjokolade, skinnsofa, mansjettknapper i gull – jeg trenger ingenting av det. Men jeg har det!

Både mennesker og dyr kunne sannsynligvis hatt det bedre om du og jeg ikke hadde disse tingene. 

Vi kan avvikle produksjonen av det meste, og vi vil fortsatt klare oss bra.

Vi kan avvikle våpenproduksjonen på Raufoss og redusere menneskelige lidelser.

Vi kan avvikle bruken av dyr som kjæledyr, og slutte med dyreparker for forlystelsens skyld.

Hvorfor gjør vi ikke det? Hvorfor er det først og fremst pelsdyrnæringen som skal avvikles?

En økonomisk bærekraftig bransje

I motsetning til all annen landbruksproduksjon i Norge, mottar ikke pelsoppdrettere subsidier. 

Oppdretterens inntekt er 100% styrt av markedet. Prisen på skinn avgjøres av tilbud og etterspørsel – dette er helt etter en bedriftsøkonoms hjerte.

At næringen, i et høykostland som Norge, kan stå på egne bein, betyr at det er etterspørsel etter skinn! Skinnene selges på auksjon. Auksjonshuset «Kopenhagen Fur» omsetter ca 35 millioner skinn i året. Du kan følge neste auksjon i mars live på nettet hvis du vil. De største oppkjøperne er Kina, Sør Korea, Russland og Hellas.

 

 

Vil etterspørselen på verdensmarkedet bli mindre om vi avvikler norsk oppdrett?

Tvilsomt.

Vil land som produserer med dårligere dyrevelferd enn Norge dekke etterspørselen i markedet?

Sannsynligvis.

Vil vi med en avvikling bidra til å bedre dyrevelferden, eller lukker vi øynene og snur ryggen til dyrene som lider i andre land?

 

Følg gjerne BRK blogg sin offisielle Facebookside! 

 

Dyrevelferd

Norsk pelsdyroppdrett skal avvikles på grunn av dyrevelferd. Mange mener dyrevelferden i Norge ikke er bra. Da er det synd at vi starter med avvikling av det som trolig er den mest kontrollerte og oversiktlige bransjen vi har. 

Det er tankevekkende at vi har drøye 1,5 million kjæledyr i Norge som vi ikke har tilsynsordninger for. Hund, katt og kanin er mest populært. I Storbritania anslås det at 75% av kaninene vanskjøttes på grunn av ensomhet og lite bevegelse. Norges Kaninforening anslår at tallene sannsynligvis er de samme i Norge.

Marsvin, rotter, mus og fugler har vi i bur – kun for moro skyld.

Så sent som i fjor åpnet vi også opp for flere reptilarter som kjæledyr.

Slanger, øgler og skilpadder kan umulig være naturlig å ha i norske hjem. For ikke å snakke om musene enkelte slanger fores med.

Når skal vi avvikle dette av hensyn til dyrevelferden?

Jeg tror ikke nordmenn flest vil avvikle hold av kjæledyr. Da blir plutselig spørsmålet om dyrevelferd personlig. Skal jeg ikke få ha kanin å kose med?   

 

Bjørn møter mink

Det var på tide å ta turen opp til minkene. Jeg hadde lært mye under samtalen inne i stua.

«Politikerne burde kommet og sett slik du gjør» sa oppdretteren.

«Jeg burde vært politiker» sa jeg. «Men jeg skifter ikke mening ofte nok til å være det. Ikke ser jeg ting i svart/hvitt heller.» la jeg til.

Jeg kan til nød slå til med et svart/hvitt bilde:

Inne i minkhuset var det helt stille. Ikke en lyd. Hvis du lyttet kunne du høre enkelte minker som hoppet opp og ned mellom de forskjellige etasjene i burene. Hver mink har et bur på 2 etasjer, samt en egen sovehylle oppå der igjen. 

Oppdretteren jeg besøkte har ca 1300 tisper og 270 hanndyr.

De begynner paring den 5. mars. Det er alltid noen hanner som ikke vil, så i snitt parer hver paringsvillig hann, 6 tisper. Dette foregår etter oppsatt plan med planlagte stamtavler.

Alle tispene pares 2 ganger. I slutten av april kommer ungene. En nyfødt mink veier ca 10 gram! Ideelt antall unger per mink er 8, da tispene har 8 spener.

I månedsskiftet juni/juli er ungene gamle nok til å splittes fra moren. De bor da 3 og 3 sammen.

Pelsingen er fra midten av november til midten av desember. Da veier tispene ca 2 kg og hanndyrene ca 4 kg.

Avlivningen foregår da på gården, og det foregår derfor ikke transport eller forflyttning av levende dyr. Hele dyret sendes så til et pelseri. Deretter sendes pelsen til auksjonen oppdretteren ønsker det skal selges på. Hver enkelt pels er sporbar hele veien. Resten av dyret brukes også. Noe av skrotten brukes i produksjon av biodrivstoff, og til brennstoff ved Norcem sitt anlegg i Brevik. Ellers utvinnes det minkolje til blant annet skokrem, impregneringsprodukter og pelspleieprodukter. Kanskje har du noe av dette hjemme?

Det er lov å være best

Når det gjelder pelsoppdrett tror jeg vi kan bli best i verden!

Pelsdyroppdretterne i Norge er virkelig gode. Det er en bransje under streng kontroll, noe som har ført til at mange useriøse aktører som før drev kritikkverdig, nå er borte. De er derfor et forbilde for andre næringer i Norge! 

Mattilsynet utfører uanmeldte tilsyn. Det skal være minst 3 årlige tilsyn av veterinær, samt 2 årlige tilsyn utført av Norges Pelsdyralslag. Kopenhagen Fur har sertifiseringsordning for alle leverandører – WelFur. Oppdretterne selv ønsker seg finest mulig dyr. Ikke minst dyr som formerer seg – da må de trives.

I en næring uten subsidier er det kvaliteten på produktet som er avgjørende. Her er allerede norske pelsdyroppdrettere ledende. La dem få sjansen til å bli enda bedre! La markedet, som er der, etterspør NORSK pels! Fordi norske dyr har det best i verden! Utvid gjerne norsk pelsdyroppdrett, og pass på at kundene velger kvalitet framfor billig drift. 

Da må andre nasjoner som driver pelsdyroppdrett komme etter. På den måten bedrer man dyrevelferden!

Norske politikere burde holdt stø kurs etter å ha lovet forutsigbarhet i bransjen. Man hopper ikke over bord og lar skuta seile sin egen sjø, slik som Høyre og FrP har gjort i denne saken.

 

Fakkeltog

Vil man tenke stort og avvikle pelsnæringen i hele verden, slik at mink, rev, hund, katt og kanin slipper å leve i fangenskap, da må man jobbe med markedet.

(Hund, katt og kanin brukes i stor grad i pelsindustri i Kina og flere andre land.)

Forsvinner etterspørselen, så forsvinner produksjonen naturlig og gradvis.

Vi trenger jo ikke pels. Det er jeg og oppdretteren enige om.

NOAH har tidligere gått i fakkeltog mot pels. 9000 mennesker møtte opp i 2017. Nå planlegger de nok et fakkeltog for å feire avviklingen av norsk pelsoppdrett.

Vi nordmenn har tradisjon for å gå i fakkeltog når vi blir engasjerte. Det hjelper visst på det meste.

Hvordan vil NOAH få slutt på etterspørselen etter pels?

Kanskje ser du på dette blogginnlegget som en brannfakkel? Jeg tenker at et fakkeltog FOR norsk pels er på sin plass!

I dette fakkeltoget tar vi med oss i tankene, alle utenlandske dyr som vil lide i fremtiden, fordi vi ikke vil gå foran med god dyrevelferd som eksempel til etterfølgelse. Blir du med og går?

Kommenter gjerne hva du synes om pelsoppdrett, hvis du har lest det jeg har skrevet. Hold deg til sak, ikke person. 

Følg gjerne BRK blogg sin offisielle Facebookside! 

 

#brkblogg #blogg #blogger #mink #pels #pelsdyr #pelsdyroppdrett #neitilpels #jatilpels #dyr #kjæledyr #norpels #kobenhagenfur #oppdrett #dyrsrettigheter #noah #venneravnorsklandbruk #fakkeltogmotpels #fakkeltog #fakkeltogfornorskpels #dyrevelferd 

  1. Må bare le. Men, ettersom jeg ikke tenker diskutere med deg, men bare komme med en kommentar: Skal dere pelsdyrforkjempere først lage en greie, vær nå i alle fall litt originale da. Fakkeltoget mot pels har vært en institusjon i noen tiår. #fantasiløst

  2. Sååå bra skrevet! Som om jeg skulle sagt det selv! Kjempekult å se at du gjør en innsats for å komme frem til en mening med mange fakta!

  3. Fantastisk å se at det fortsatt er noen som faktisk setter seg inn i hva pelsdyroppdrett i Norge er. Hadde pelsdyroppdrett vært sånn som noen andre liker å framstille det, burde vi vært motstandere alle sammen. Virkeligheten er heldigvis ikke sånn. Når det gjelder fraktutjevning på fôr ble det også strøket, og næringen mottar ikke lenger de midlene. Ellers fant jeg ingen faktafeil 😉 Takk for god lesning. Hilsen en minkbonde

  4. Det var en reflektert og saklig artikkel 😉 . Det er flott å se at noen tar seg “bryet” med å sjekke hvordan forholdene egentlig er.Jeg tenker på kommentaren på at det ikke er behov for bruk av pels.Der hvor det er kort vei til å komme seg inn i varmen er jeg enig. Det er snålt å se en dame med pelskåpe vandre rundt i en by.Jeg har ikke funnet noe sko,votter,luer osv som holder samme kvalitet og varighet som pels (fortrinnsvis sel,rev,reinskinn). Det er andre typer klær,da kommer diskusjonen om mikroplasten).Når man må være ute en stund i – 25-30 grader med vind,er det jævlig kaldt.Det er allerede import av selskinn fra Grønnland . Pels/skinnbruken vil aldri forsvinne helt. Å importere og med det ha null innsikt i dyrevelferden i opphavslandet,er ikke en god løsning.Røros er kjent for vintertemperaturen.Der har de Rørosmartnaden.En titt der viser mye pelsbruk.For å holde varmen,ikke til bruk for å vise status 😉

  5. Fantastisk bra skrevet og at faktaene kommer i fokus. Trenger folk som deg som kan være med å lære det norske folk de korrekte faktaene om Norsk pelsindustrien! Stå på 😁👍

  6. MAR: Takk for lang og fin kommentar. 🙂 Enig med deg i poenget ditt om pels i kalde områder. Det er vel liten tvil om at det er noe av det beste man kan ha på seg ved svært lave temperaturer. 🙂

  7. Så kjekkt å lesa om ditt møte med mink i minkfjøset. Tusen takk for at du gjør så mye arbeid for å lære om vår næring.

  8. Hei Bjørn😊hm det er mye en kan si om pelsdyrnæringen… og all den andre lidelsen du nevner….. Jeg hadde kansje håpet du kom med noen empatiske vinklinger siden du såg disse dyrene på nært hold… For jeg tenker er en noenlunde empatisk skrudd sammen så trodde jeg de fleste ville konkludert med at dette er en fullstendig meningsløs påført lidelse…. du skriver siden andre dyr opplever mye lidelse så skal det være med å legitimere at dette er greit… den tanken er jo roten til alt ondt. Mitt motto er enkelt «be the change you want to see in the world» Jeg tenker at vi mennesker kan ta bevisste valg for fremtiden og ikke bare sitte der og være observatør til alt det onde som skjer……..Takk til alle som kommer seg ut av den boblen og tar modige, bevisste og etiske valg hver dag…. og heldigvis har vi flotte organisasjoner som hver dag jobber for å fremme forståelse for dette…… Ps jeg har gått i mange pelstog MOT pels, som jeg kjenner burde burde vært helt unødvendig i dette århundre..

  9. Ps du skrive og om alle utenlandske dyr som vil lide i fremtiden når Norge legger ned…. Det som skjer nå er at Norge markedsfører seg aktivt i Østen, avvikles næringen her vil vi ikke lenger bidra til å øke etterspørsel….. Derfor er dette så fantastisk viktig pågrunn av når noen land går foran vil flere gå etter… Det er faktisk flere land som allerede er i gang med avvikling helt eller delvis…. så verden går fremover ikke bakover….

  10. Hei.
   Så du mener at fordi de får et bur på to etasjer så skal det være enestående? God dyrevelferd hadde i det minste vært at de hadde fått tilgang på uteområder. De fleste har aldri vært ute i sitt liv, og kun kjent gitter. Synes du virkelig det er fint?
   Blir for enkelt og si at fordi andre land kanskje har verre, så skal de som har best av de verste få holde på.
   Forespørsel etter pels er døende, og tall viser at de har gått i underskudd i mange år. Det er også MANGE bevis på dyr som lider i disse burene av stress, med skader og de spiser på hverandre i frustrasjon.
   Sett deg inn i fakta fra begge sider før du kommer med et slikt innlegg. Fatter ikke at du kan gå inn der, se det du har sett og faktisk smile og være positiv. Empati er virkelig ikke noe alle blir født med.

  11. Veldig godt og reflektert skrevet, tusen takk for at du valgte å innhente førstehåndsinformasjon fra vår næring. Å i tillegg dele din opplevelse på bloggen din. For mange motstandere er et liv i bur ensbetydende med lidelser, men jeg antar at du, som de fleste andre som har besøkt pelsdyrgårder, opplevde harmoniske og domestiserte dyr som har det bra i “hjemmet” sitt 🙂 Så lenge dyrene har det fint, burde det være det samme om det går inn i munnen til mat, eller til å holde kroppen varm/pynte seg på utsiden (Y) Hilsen en stolt pelsdyrbonde!

  12. Marit, så du mener oppriktig at dyrene koser seg i de burene da?
   Du mener også at det er det samme å “bruke” dyr til mat/næring som et totalt unødvendig klesplagg? At dyr aldri skal kjenne noe annet enn gitter fordi noen ønsker en pelskrage på jakken sin fordi de synes det ser pent ut?
   Ærlig talt. Flaut at du er “stolt pelsdyrbonde”. Heller du som burde revurdere holdningene dine. Alt handler ikke om penger her i livet.

  13. Dette blir litt for dumt. Å bruke et argument om at det er andre dyr som også har det vondt, “så hvorfor skal vi gidde å gjøre noe med det da?”, er et dårlig argument for å holde dyremishandling gående. Det blir som å si “nei, vi gidder ikke å avskaffe barnearbeid her fordi det blir jo uansett utført andre steder”.
   Og ja, det er kanskje sånn at norske pelsdyrfarmer har bedre dyrevelferd enn i utlandet, men det hjelper ikke at vi holder det gående her. Ved at vi holder den næringen gående, skaper vi en aksept av noe som ikke er greit. Jeg skjønner tanken om å skape et eksempel for andre land, hvor Norge har god dyrevelferd. Problemet er at det er veldig vanskelig å skape god dyrevelferd i en slik næring. Selv om vi mest sannsynlig har ganske forskjellig oppfattelse av hva god dyrevelferd er. Ja, vi er et lite land, men det er bedre å være et godt forbilde i form av å avvikle det.
   I tillegg reagerer jeg på at folk som er for pels skal ha det til resten at folket ikke skjønner hvordan pelsdyr på pelsgårder faktisk har det, og at vi bare ser den dårlige delen av pelsnæringen. Greia er at vi skjønner at de fleste pelsdyr på pelsgårder ikke har sår på kroppen og mangel på vann, og det er bra. Men selv om dyrene har vann, mat og ren pels så betyr ikke det at de har et godt liv. For meg er det først og fremst det å plassere et så avansert dyr inn i et lite nettingbur hele livet som er det grusomme i denne næringa. Dette gjør det vanskelig å skape god dyrevelferd og der igjen et “godt forbilde” for andre land. Bare de bildene du legger ut synes jeg er feil behandling: et lite hjelpeløst dyr med potene fanga på nettingtråder hele livet, og deretter drept for at mennesker skal PYNTE seg.
   Jeg fatter ikke hvordan folk kan bruke så sinnsykt mye energi på å hele tiden komme opp med halvdårlige argumenter for noe som egentlig er åpenlyst. Det er en skam og det er ekstremt egoistisk. Selv om vi mennesker har en spesiell evne til å lese kroppsspråk til spesielt dyr som hund og katt, så betyr det ikke at mink eller rev ikke kan føle de samme følelsene. De kan føle glede og de kan føle smerte, og det burde være nok til å skjønne at vi ikke skal bruke de på den måten vi gjør. Tanken på å plassere min egen hund inn i de nettigbura (eller “leilighetene” som pelsbonder skal ha det til. Med til og med to etasjer og en “seng”, wow luksus) gjør meg direkte KVALM. Selv om mennesker er den sterkeste arten, så har vi ikke rett til å behandle andre arter negativt. Det at vi har makt, gir oss et ekstremt ansvar for å ta vare på, og ikke misbruke, andre levende vesner.
   Håper vi i fremtiden kan se tilbake på denne næringa med avsky. Selvfølgelig er det mange andre næringer som er fæle mot dyr, og det er sinnsykt mye annet som må “rettes” på når det gjelder menneskers måte å behandle dyr. Likevell betyr det ikke at man bare skal se bort og ikke gjøre noe med det som skjer et sted. Man må starte en plass, og da er pelsnæringen et bra sted – innsperring av et dyr for at folk skal ha PYNT på jakka si. Wow, menneskeheten er egoistisk.

  14. Flott skrevet . Det er blitt en mote sak å være aktivist og jo mer ekstremistisk jo bedre. Folk burde gå i seg selv å se hva det er de holder på med .Mange ting vi omgås med daglig er verken bærekraftig eller fornuftig i det lange løp, men pelsdyr oppdrett kan skilte med at det er bærekraftig og at det produseres et naturlig produkt som brukes til klær og verdens samfunnet etterspør dette.

  15. Vi bør vise vei og være ledende på hvordan pelsindustrien kan drives. Det vil på sikt løfte dyrevelferden i andre land.

  16. Arnt Melhus: Ja, vi får virkelig håpe det blir utrendy å være aktivist. Mennesker som bryr seg er virkelig den verste typen. Morsomt at du bare ignorerer alle tidligere kommentarer med argumenter, og da mener at det å bruke pels til klær er HELT greit og at verdenssamfunnet etterspør dette. Da burde du sette deg inn i fakta, da etterspørselen er stadig lavere. Flere store motehus har sluttet å bruke det. Det er ikke en menneskerett å gå med pels, og burde heller ikke være det.

  17. Pia: Jeg står heldigvis helt fritt til å føle meg stolt over hva jeg vil, noe jeg er! At du har en oppfatning av dyreholdet skal jeg respektere, men mener respekten bør gå begge veier. Ja, jeg mener dyrene har det veldig bra! Det mener også alle de tilsynsveterinærene, etologene (de som virkelig er ekspertene på dyrs adferd og behov), med mange flere. Jeg ser ingen poeng i å diskutere med deg, for enige blir vi nok aldri. Du kan bruke din typiske herskerstil som er veldig vanlig blant motstanderne om at pengene råder, empatiløshet, “stakkars dere som er for, dere må jo mangle noe vesentlig” osv. Hvis det gjør at du føler deg bedre, uten at du kommer med noen særlige faktabaserte motargumenter, så spot on! Vi i pelsdyrnæringen er heldigvis trygge på hva vi driver med, vi har heller ingen problemer med å stå opp for hva vi driver med. Ingen vil nemlig holde på med hva du mener er dyremishandling. Dette var siste ord fra meg, jeg ønsker deg en riktig så god og lærerik fremtid. Basert på førstehåndskunnskaper, evne til å FORSØKE å se 2 sider av en sak, samt en liten dose ydmykhet.

  18. Klassisk, beskylde noen som er uenig med deg for å bruke hersketeknikk uten å svare på noen av spørsmålene, for så og si at det er poengløst å diskutere, deretter er du ferdig med diskusjonen.
   Hvordan mener du at det å leve i et bur hele livet er god dyrevelferd? Synes du oppriktig at det er fortjent fordi noen skal pynte seg med pels? Det er jo ikke nødvendig. Mener du at pels er nødvendig for mennesker? Synes heller det er du som skal forsøke å sette deg inn i andre siden av debatten, og også i hva DYRENE føler, ikke hva du er interessert i å få inn på bankkontoen din.

  19. Veldig bra! Og så fint at du har møtt opp på en farm, og sett med egne øyne hva det hele går ut på! 🙂 Klapper i hendene for alle som gjør en innsats, for å kunne uttale seg på faktabasert kunnskap! Blir gjerne med i fakkeltog!!!

  20. Jeg har selv lest flere artikler som er FOR pels, samt. detaljerte beskrivelser av “livet til et pelsdyr” skrevet av Den norske pelsdyrforeningen selv. De fleste som er i mot pels, og som er seriøse, har faktisk sjekket opp fakta og kunnskaper fra begge synspunkter. Forskjellen er at vi har en forskjell på hva vi definerer som god dyrevelferd. Der du ser en rev/mink med både vann, mat og trygghet i et bur, ser jeg en rev/mink som er innesperret og ute av stand til å uføre den atferden den er skapt for. Uten frihet. Der du ser en næring som er med på å tjene penger, ser jeg en næring som spiller på levende dyrs følelser og frihet, for at mennesker skal kunne få unødvendige goder.
   En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det er feil å stenge inne så avanserte dyr. Det er barnehagepensum. I hvertfall når hensikten bak kun dreier seg om penger og pynt til mennesker. Vi lever ikke i steinalderen lenger, vi trenger ikke drepe for å overleve. Og drepe dyr i 2018 for pelskrager er en skam. Kanskje noe av grunnen til at det er vanskelig å respektere meningene til folk som er for pels.

  21. Hei 🙂 Jeg er i tankegropa med å kjøpe en stor hund. En Schæferhund. De er så søte!
   Men jeg har et promlem, og det er tidsklemma. Gå tur med hunden får jeg nok ikke tid til. Blir nok heller ikke til at den får være så mye oppe i sofaen. Liker ikke hundehår 🙂
   Så da kommer spørsmålet: hvor kan jeg få tak i en av disse ‘leilighetene’ som det er snakk om her? Trenger vel sikkert litt større enn en liten mink? Eller?
   Klemzz fra en håpefull og snart stolt hundeeier!

  22. For det første må jeg si at å påberope seg å ha satt seg inn i saken fra begge sider og være nyansert ikke kommer frem i dette svært ensidige innlegget. 

Å sammenligne pels fra dyr med andre produkter som gull , næringsmidler å kaffe er noe usaklig.
   Hvordan bruk av næringsmidler skiller seg fra bruk av pels trenger ingen videre utdypning ettersom ordet forklarer seg selv. ikke-levende objekter som gull og andre mineraler- også ganske selvforklarende hvordan dette skiller seg fra pels fra levende dyr. 

Man kan gjerne ha en debatt rundt både våpenproduksjon, og det er vi nok mange som ønsker. 
Jeg ser også gjerne at debatten rundt dyrevelferd for kjæledyr og dyr i dyreparker også trappes opp. Et økt fokus på dyrevelferd har jo faktisk gjort at dyr som attraksjoner på f.eks sirkus ikke lenger er like populært. En holdningsendring i markedet har ført til en nedgang i tilbudet- takk og pris! 
Jeg synes ikke det er noe argument å dra frem andre problematiske næringer og gjemme seg bak de, for å si «hvorfor gjøre noe med pelsdyrnæringen når næring x,y og z får holde på?» 

Holdningene til pels i den vestlige del av verden er i hovedsak negative. Så hvorfor er det så prekært at Norge skal være med å mette denne etterspørselen fra Kina og Russland (og også reklamere for produktene), fremfor å gå foran og fronte nettopp denne negative holdningen vi har til pels som mote? 
Det er jo kjent at den østlige del av verden tar etter moten i vesten, så dette vil jo være å sette et eksempel. Det bringes jo faktisk frem i artikkelen at det er en holdningsendring som må til, og det er jo et veldig sterkt signal vi sender ut ved å avvikle næringen. 

Det er ingen som kan nekte for at dyrene ikke lever liv som er normale for de. Det finnes ikke noe normalt i å leve innesperret i et bur, ettersom det er dyr med instinkter og et aktivt levesett. 
Det kan man for så vidt argumentere for når det gjelder andre dyr vi benytter oss av også som griser og kyr, og også her er det viktig å jobbe for en god dyrevelferd så langt det lar seg gjøre, men igjen, her bruker man dyret til å produsere næring. Som er ganske forskjellig fra å avle det opp kun for skinnet. 

De eneste to argumentene som kommer frem som taler for denne industrien er økonomisk gevinst og «industrien er kanskje bedre her enn i andre land». 

   Ikke noen plass blir dyrets verdi som individ brakt opp. Eller vår mulighet til påvirkning på samfunnets holdninger tatt opp. Fordi dette er sterke argumenter som taler til fordel for denne avviklingen. 


  23. Har tidligere vært veldig skeptisk til denne næringen, mest på grunn av historier som kommer frem om oppdrettere som har sviktet. Jeg som andre blir vel lett påvirket av media, og av den grunn setter hele næringen i samme bås. I dette blogginnlegget kommer det for meg ny informasjon. Bra blogginnlegg, ser nå på næringen med nye øyne! 🙂

  24. Fagveterinærer har i mange år ment at pelsdyrnæringen bør avvikles. Hvem er de beste ekspertene på dyrehelse og -velferd om ikke dem?
   «Veterinærinstituttet mener at i pelsdyroppdrett blir dyr med begrenset domestiseringsgrad plassert i små, stimulifattige nettingbur. Selv om den fysiske helsetilstanden hos norske pelsdyr er god , og mor og unger får være sammen lenge, får dyrene i liten grad utløp for artsspesifikk naturlig atferd i et burmiljø. Skal det legges avgjørende vekt på dyras ve og vel, mener Veterinærinstituttet at driftsformens fremtid bør vurderes».
   ‘Den fysiske helsetilstanden hos pelsdyr har vanligvis vært regnet som god. Imidlertid har det de senere år blitt dokumentert pelsdyr med alvorlige skader, som store sår og manglende lemmer, i mange farmer. Skader kan oppstå i alle dyrehold, men her dreier det seg også om smertefulle skader som dyrene har gått med i lang tid. Manglende tilsyn, ikke minst i store besetninger, er trolig en medvirkende årsak til dette. I utredningen blir det opplyst at Norges Pelsdyralslag beregner 2 timers arbeid per mink i året og at det for revetisper beregnes 7 timer arbeid per år. Dette gir for liten tid for tilsyn med og sosialisering av hvert enkelt individ.’
   Hele svaret kan leses her:
   https://www.vetinst.no/nyheter/arkiv/veterinaerinstituttet-mener-pelsdyrhold-bor-avvikles

  25. Me har brukt pels sia “tidens morgon” åviss me ikkje hadde brukt so hadde m ikkje kunne sete her lest blogg. 90% av dei som vill avikla pelsdyr oppdrett har knapt set sine bein i ein pelsdyr farm. Kva seie dykk til att dei gamle som bygde dette lande etter krigen kansje må legja seg kl 1600 å gå me bleia for m skal spara peng?? hadde me behandla dyr-husdyr-kjæledyr på den måten som hadden vore frå tatt retten til å ha dyr resten av live. E noko jævla gale m samfunne når dyr har sterkare rettsikkerheit enn folk. Skal gå m 2 fakler i fakeltog for pelsdyr.

  26. At norsk pelsdyrproduksjon har bedre dyrevelferd enn andre pelsproduserende land er en følelsesbasert påstand uten noe faktagrunnlag. Minkproduksjonen, som du henviser til, er så og si identisk i alle land som har nevneverdig størrelse på produksjonen. Det er en unormalt strømlinjeformet produksjonsform. Burenen som selges og brukes i Kina er av identisk størrelse med de man har krav til i Norge. De to mest vesentlige forskjellene i internasjonal minkproduksjon med betydning for dyrevelferd er: 1) parhold/gruppehold og 2) bemanning på farmene. Med gruppehold blir det utrolig mye mer skader og stress fordi mink er et solitært dyr som hevder revir. I norge praktiseres gruppehold nærmest utelukkende. Ettersom gruppehold knapt eksisterte i Norge for 10 år siden, kan man med godt faglig belegg påstå at dyrevelferden i minkproduksjonen har blitt verre de siste årene. I en rekke store minkproduserende land er gruppehold enten forbudt eller svært lite utbredt. Når det gjelder bemanning har Norge, som du selv er inne på, et av verdens høyeste kostnadsnivå. Norske oppdrettere er derfor blant de som må effektivisere driften aller mest for å kunne konkurrere på verdensmarkedet. I tillegg til den forferdelige gruppeholdspraksisen (som er veldig effektiviserende og mer lønnsom til tross for dårligere dyrevelferd), effektiviseres også norsk oppdrett med å stadig presse bemanningen/arbeidsinnsatsen per dyr veldig ned sammenlignet med lavkostnadsland som for eksempel Kina. Dette ble godt illustrert i Brennpunkt-dokumentaren Pels.
   Og hvor kommer denne store tiltroen til den “seriøse” norske pelsnæringen fra? I toårsperioden 2015-2017 ble 12 norske pelsdyropddrettere politianmeldt av Mattilsynet for dårlig dyrevelferd. I 6 av disse sakene ble det konkludert med “alvorlig vanskjøtsel av dyr”. Vil si at dette er ganske utrolige tall for en næring som teller ca 200 oppdrettere. I nyere offentlige rapporter om næringen (NOU2014:15 og Pelsdyrmeldingen) anerkjennes det at en lang rekke regelverkskrav i pelsdyrforskriften rett og slett ikke blir fulgt i næringen, og de “nye” kravene som ble innført ved årsskiftet var utrolig nok stort sett nye tiltak som kun skulle sikre at gamle krav faktisk skulle etterleves.

  27. Veldig godt skrevet! Med mange gode poeng som mange ikke kan fra før. Kjekt å se bloggere som tørr å gå mot strømmen og faktisk være for! (Y)

  28. Tommel opp! Bra skrevet fra noen som faktisk har satt seg inn i ting! Det vil alltid finnes noen som ikke behandler dyr bra, både kjæledyr og dyr i næring, men det er feil å forby dyrehold for alle på grunn av enkelt individer!

  29. Flott innlegg Bjørn Kjørmo! Tommel opp!!
   Verden er i ferd med å bli rar. Alt kommer fra butikken, vi tåler ikke lyder i våre ferieparadis, vi leker vi er i Edens have, mm. Å drive oppdrett av dyr eller fisk er fyfy… å skape arbeidsplasser i distriktene er jo bare tøv fordi det ødelegger naturen, freden mm.
   Jaja, nei la oss være realistiske, vi skal jo tross alt leve i en pengeøkonomi og den må skapes en plass….

  30. Meget bra og viktig! Går gjerne i fakkeltog for dette, og for at de som driver med pelsdyroppdrett ikke skal få rasert sitt levebrød pga folks uvitenhet, m.m.

  31. Når mlnken blir fødd har den ei mor som får verdens beste mat som kan utnytta si evne til å produsera melk. Buret vernar dei mot angrep av andre dyr .Mink i friluft manglar dette og kvalpane blir ofte mat for andre dyr som kan bli problem med melkespreng og vidare problem for mora. Mattilgangen i friluft er også variabel. Eg har sett mink i friluft som har mangla både føter og øyner. Eg trur at dersom fleire motstandara hadde teke mot invitasjonen frå ein farm og sett DAGENS situasjon og ikkje set seg blind på bilete frå aktivistar som braut seg inn i farfar nattestid og fotograferte dyr som var i sjokk av lyd og lys ville det vore bra

  32. Dette syns jeg var et godt innlegg, så godt at hadde jeg ment at pels var topp, ville jeg gått i tog for næringa fordi vi har så streng lovgiving om dyrevelferd -og håndheving av den- i forhold til en del andre land.
   Men jeg er ikke der lenger. Jeg ønsker ikke lenger å ha på meg det at dyr skal bøte med livet bare for at jeg skal kose meg eller se pønta ut.
   Det å forsvare den norske delen av næringa med at det er verre andre steder er et forståelig argument som jeg kunne kjøpt hvis målet mitt bare var å redusere dyrs lidelse. Det hadde gitt god samvittighet, jeg hadde jeg vært “all in” på den og følt at jeg hadde gjort mitt. Men så skled jeg liksom enda lenger inn i materien og så ting jeg ikke likte her for en stund siden. Jeg har endt opp med å mene at også dyr har livets rett i kraft av sin eksistens, og konsekvensen er at det for meg personlig blir feil å forsvare en næring som er grunnlagt på et syn på dyrs (og menneskers) plass og verdi her i verden som jeg ikke lenger ønsker å stille meg bak. Det er mulig jeg er for snever, og det er helt sikkert ting jeg ikke har tenkt på og vet om, men enn så lenge støtter jeg heller organisasjoner som driver lobbyvirksomhet og kampanjer for å bevisstgjøre forbrukerne globalt. Slikt har fått noen motehus til å endre policy og det er da noe. Det er selvsagt ikke kult at folk mister levebrødet sitt, men det er heller ikke kult å tenke på hvilken bruk-og-kast-mentalitet når det gjelder dyreliv som må være på plass for at næringa skal overleve.

  33. Det er ikke enkeltmennesker som bestemmer hva som er god dyrevelferd, men myndighetene. Myndighetene er sikre på at norsk pelsdyroppdrett har god dyrevelferd, og det er dokumentert at Norge er best i verden på dette. Er respekten for myndighetene et større problem enn pelsdyrnæringen? Det er mange motstandere som ser på næringen som egoistisk – man “bedriver dyremishandling” for luksus. Så lenge det finnes klasseforskjeller i verdenssamfunnet så kan man ikke avvikle luksus. Det er ingen menneskerett å kle seg i pels, men det er heller ingen menneskerett å ha kjæledyr. Jeg har over tid gjort noen små tester på flere facebooksider, og resultatene er egentlig et tankekors. De aller fleste som ønsker avvikling av pelsdyrnæringen ser på seg selv som mennesker som er over gjennomsnittet glad i dyr, og det er dyrets frihet som ofte er hovedargumentet. De fleste av de som er glad i dyr har selv dyr. Veldig mange av disse menneskene setter hunden sin i bur, har gnagere eller fugler i bur, eller skapninger i akvarium/terrarium. Mange hevder at dyret føler trygghet og ro i buret, og at det er en ekstra sikkerhet både for dyret og husets inventar. De får god samvittighet av at de tar dyret ut av buret noen ganger for å gå tur eller kose. “Hunden er vant til å være i buret sitt” sier man. Vel, pelsdyrene er også vant til buret sitt, samtidig som det er en trygghet for dem. Men ja, pelsdyrene får ikke kjenne på friheten med naturen under potene. Men, det gjør vel strengt talt ikke hunden som går tur i bånd midt i byen heller. “Hunden er bare i buret om natten, under transport og når jeg er på jobb”. Det blir omtrent 16 timer i døgnet det. I løpet av hundens liv er den blitt fratatt 80.000 timer med frihet! Og, egoisme? Det finnes jo ikke noe mer egoistisk enn å ha dyr for å kos. Og, for en luksus det er! Mange putter sele og bånd både på hunden, katten og ilderen sin i tillegg til tiden de er i bur. Så, hva er denne naturlige friheten egentlig? “Å avskaffe pelsdyrnæringen er en god begynnelse”, er det mange som hevder. En god begynnelse på hva? Er målet å avvikle alt dyrehold? Jeg synes det må være opp til hver enkelt å ha det dyret de ønsker, så lenge det er i tråd med myndighetens lover og retningslinjer.

  34. Fra jeg var 13 til jeg var 17 år jobbet jeg på minkfarm i helger og ferier. Jeg jobbet også som avløser på gård i samme periode. Dette er nå over 30 år siden. Det var en fin tid for en ung gutt som ikke kom fra gård selv. Min erfaring er at minken hadde det godt. Det var en stor farm med mange tusen mink. Jeg opplevde å se dyr som ble syke ogr skadet, men det var forsvinnende lite. Skulle jeg i dag sammenligne med dyra på en gård, griser, kyr og frittgående høner. Ja, så vil jeg nok si at minken har det best. Blant hønene var det mye “mobbing” av enkeltindivider. Kuer som stod på bås hele vinteren. Rørende var det om våren da kuene hoppet glade på enga. Alle som har sett kuslipp forstår at kuene tydeligvis setter pris på et annet liv enn å stå på bås. Grisene kunne ligge i hjel ungene. Noen ganger kunne purka avlive barna. Kalver som tidlig blir fratatt muligheten for amming. Ja, det er flere ting man kan nevne. Bøndene jobber selvsagt med dyrevelferden. De ønsker dyra det beste og mange ting er sikkert endret på gårdene siden den gang. Men for å oppsumere: Dyra på minkfarmen hadde på ingen måte noe dårlig liv. De hadde det tvert imot veldig bra og bedre enn dyra på gården…sett med mine øyne. De lå i en lun kasse og sov…de kunne kose seg i sila også. De fikk bra mat og man kunne se de trives. Så derfor tilhører jeg til de som støtter minkfarmererne. Jeg kan forsikre at jeg ikke har noen personlige bånd eller interesse av å forsvare minkfarmere. Jeg har hverken snakket med eller hatt kontakt med sjefen på farmen siden jeg sluttet… jeg tror han døde for 15-20 år siden. Farmen ble lagt ned noen år etter at jeg sluttet..farmeren ble pensjonist uten arvtaker. Rett skal være rett! Og jeg skal inrømme at jeg lar meg provosere av aktivister som angiper sånne som meg med hån og usakligheter. Saklig uenighet går helt greit, men så mye tøv motiverer meg faktisk til å stå på farmerenes side.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg