Når LÆREREN mobber!

Vi holdt kjeften, og lot dette skje. Time etter time. År etter år.​​

Det ringte inn. Klasserommet fyltes opp. Til høyre for tavla hang det en kalender. Den viste 1997.

Vi skulle ha undervisning i et fag hvor vi lærte mye interessant. Eller, vi pugget mye interessant, slik at vi husket det på den kommende prøven. Det er stort sett slik den norske skolen har fungert. Vi testet hukommelsen. Vi lærte ikke.

Uansett. Det som var greiene var at det ofte skulle leses høyt fra læreboka i disse timene. Gudene må vite hvorfor. Selv har jeg aldri lært noen ting av å høre medelever lese noe høyt. Faget var heller ikke et språkfag. Det hadde derfor vært bedre om vi brukte tiden på å diskutere og reflektere over innholdet i boka, enn å lese det høyt. Vi kunne lest for oss selv, hjemme eller på skolen.

FØLG GJERNE BRK BLOGG PÅ FACEBOOK – SÅ ER DU ALLTID OPPDATERT PÅ NYE INNLEGG!

Hold kjeft. Læreren skal mobbe!

Noen var flinke til å lese høyt. Andre var elendige. Det visste læreren! Du kunne banne på at før timen var over, så måtte den eleven med størst lesevansker stotre seg igjennom et langt avsnitt. Helst med mest mulig fremmedord.

Så satt vi andre der – nesten 30 stykker. Vi holdt kjeften, og lot dette skje. Time etter time. År etter år.

Når det hadde tatt 5 minutter å stotre seg gjennom noe som burde tatt 2 minutter, da ble det som regel en av de gode leserne sin tur. På den måten fikk læreren virkelig frem kontrastene.

Unnskyldning og tilgivelse

I voksen alder har jeg tenkt mye på dette. Noen timer må ha vært et helvete for flere elever.

Jeg har vondt av dem, den dag i dag. Unnskyld for at jeg aldri stod opp og sa ifra!

Flere av lærerne vi hadde på ungdomsskolen var rett rundt 50 år gamle. De er i dag pensjonister. Selv gikk de altså på skolen en gang på 50-tallet. Jeg aner ikke hvordan deres skolehverdag var. Kanskje kan mange unnskyldes av den enkle årsak at de ikke visste eller kunne bedre ut fra egne forutsetninger. De skulle kanskje aldri drevet med undervisning? Selvinnsikten kunne vært bedre. Noen lærte dere dårlig opp. Deres overordnede som rektor og skolesjef gjorde heller aldri noe for å lede dere inn på rett spor. Så dårlige ledere var de! På disse grunnlagene kan jeg forstå og tilgi.

Noen av dere kan fortsatt si unnskyld. Benytt sjansen! Med litt refleksjon og ettertanke vet dere med dere selv hvilke elever dere har mobbet. 

 

Det jeg lurer på idag – har DU opplevd, eller vært vitne til, mobbing fra læreren?

Hvordan har det påvirket deg?

Har du vært en mobbende lærer? Visste du da at du var det? 

 

Del gjerne DIN historie nedenfor eller i kommentarfeltet på Facebooksiden til BRK blogg

Blir du mobbet eller kjenner noen som blir mobbet i dag – klikk på bildet nedenfor og få hjelp. 

  

#brkblogg #blogg #blogger #mobbing #mobbet #lærer #lærere #ungdomsskole #skole #rektor #lese #høytlesning #utdanning #unnskyld #tilgivelse #barn #holdkjeft #snakkommobbing #nullmobbing #stoppmobbing

30 kommentarer
  1. Jeg vet ikke om jeg har direkte opplevd mobbing fra lærere, men opplevde på folkehøgskolen en gang at jeg hørte noen lærere sto å baksnakket andre elever, men var for feig til å “vise meg” eller og si i fra. !! Det er ikke bare barn og unge unge/voksne som mobber , etc, men faktisk de som er oppe høy alder også som du nevner! Det er så utrolig synd at det skal være sånn..
   Veldig bra at du tar opp et slikt viktig tema, det var veldig fint skrevet! 🙂

  2. Jeg tror ikke norsklæreren mente det som mobbing da en gutt i klassen min alltid måtte lese høyt . Dette var ungdomsskolen rundt 1971-73. Gutten hadde kraftig dysleksi, og den gangen trodde nok de “enfoldige” lærere at bare eleven fikk øvd nok, så… Synet på dysleksi var helt annerledes før. Men hver eneste forbanna norsktime ble alltid han plukket ut i tillegg til litt forskjellige andre. Jeg satt og gremmet meg over den dumme læreren, husker jeg. Snill lærer, men dum. 🙂
   En annen lærer jeg husker, var ikke så lenge på skolen før han forsvant nordover til jobb i sikkert mer hjemlige trakter. Han mobbet noen av guttene. Det var den mest ufyselige læreren vi hadde. Han kom vel rimelig nyutdannet til ungdomsskolen i sør, var nordlending med mørkt , noe krøllet hår og gullinnfattede briller og kort og godt en spydig mobber mot dem som ikke kunne svare på spørsmålene. Det var geografi klassen min fikk ham i. Vi tålte ham ikke. Vi var 13 år gamle, gikk altså i 7. kl og hadde vel knapt opplevd at en lærer slenger dritt på den måten til elever. I tillegg fikk vi enorme mengder lekser av ham. Jeg husker etternavnet hans, men skal ikke skrive det her selv om det er et vanlig navn. 🙂 Lever han, så er han en olding nå.
   Av og til har jeg i voksen alder fundert på om han hadde sånne nord-mot-sør-komplekser som vi kaller det. Men å la det gå utover svake elever på den måten,- fysj! Lærer burde han ikke vært.

  3. Vi var på leirskole, hvor et par jente hadde “sneket” seg inn på rommet til noen av de populære guttene. Konsekvensen av dette “stuntet” var at de MÅTTE sove på rommet til to gutter, som ble ansett som klassens “outsidere”. Mobbing fra lærer på høyt plan!!!

  4. Ikke mobbing kanskje, men da jeg gikk i 7 klasse på barneskolen kom den mannlige, ekle læreren vår inn på jentegarderoben mens vi sto i dusjen å sto lenge å så på oss. Vi turde ikke å si det til noen.

  5. helt tragisk, og virkelig bekymrende at dette har vært og er fortsatt et tilfelle for mange barn og ungdommer, den dag i dag.. Lærerne er personer, mennesker og individer som barn skal se opp til og være et rollebilde for på en god og positiv måte, de skal på ingen måte være et menneske som fremprovoserer dårlig atferd og problemer.. Sånne mennesker burde ha noe annet å finne på en å være lærer. det gjelder stort sett i alle yrker.. noen passer meget bra til et yrke og noen burde ikke vært i et yrke..
   Kan du vær så snill ta en tur innom bloggen min :)? Legge igjen en kommentar?

  6. Jeg slet med et par lærere på ungdomsskolen, husker veldig godt at jeg elsket algebra og en time fikk vi beskjed av læreren at etter hvert som vi ble ferdige med oppgavene vi hadde fått så skulle vi få lov til å holde på på pc, jeg ble først ferdig, men fikk da bare nye oppgaver.
   Men så fort de ?populære? i klassen var ferdige så fikk de gå å kose seg, mens jeg ble sittende med resten av oppgavene.
   Ang den andre læreren så hadde det seg slik at hun var tanten min, hun hadde en nevø også i klassen (søskenbarnet mitt), han fikk kalle henne det samme som resten av elevene mens jeg fikk kjeft hvis jeg ikke kalte henne tante.
   Jeg ble også mobbet av de “populære” jentene, og tante tok oss ut for å snakke om det å prøve å ordne det, men så fort vi kom ut fra det rommet så var de gull elevene hennes og de fikk klapp på skulder og ros.
   En gang, noen år etter ungdomsskolen så var tante, onkel og søskenbarnet til henne og pappa, hos mamma og pappa på fest, der sa tante rett ut at det hadde vært min egen feil at jeg ble mobbet, fordi jeg skulle ha tilpasset meg og blitt mer som de ?populære”.

  7. 5. klasse, tegnetime, vi skal lage kollage av eggeskall (!)… Jeg har dårlig fantasi, men limer mine skallbiter på papiret, det blir et hus. Frøken går rundt i klasserommet og ser på hva hver enkelt elev gjør, småvisker litt med noen, nikker, smiler. Nesten helt til slutt kommer hun til meg… Ser på bildet mitt, tar det opp og snur seg mot klassen, viser det fram, og sier “Har dere sett noe så barnslig!”. Det er lenge siden nå, begynnelsen av 70-tallet, men jeg glemmer det aldri.

  8. Utrolig bra skrevet!
   jeg begynte på skolen i 1996. fra 5-7 klasse ble jeg “mobbet” av min lærer. det var akkurat som du beskriver her, hun visste jeg strevet med lesing og i tillegg var veldig sjenert. jeg ble alltid bedt om å lese høyt, forsøkte til tider å tenkte med det bar ikke godtatt. når jeg leste begynte andre å le pga. jeg bla. leste og uttalte ord feil. læreren svarte med “jaja, det er ikke alle som er like flinke til å lese, fortsett nå Maria”. Når slike hendelser i tillegg til mye annet gjentok seg dag ut og dag inn blir du preget av dette resten av ditt liv. Senere i livet har jeg tenkt mye på alle de barna som fortatt opplever dette og jeg har tenkt på hva jeg kan ha lært av mine opplevelser på barneskolen. Det er in ting jeg hvertfall har lært og det er hvordan det IKKE skal gjøres. når jeg gikk ut av videregående bestemte jeg meg for at det var lærer jeg ville bli. For er det en ting jeg kan gjøre så er det å sørge for at hvertfall mine 28 unger ikke skal ha det sånn som jeg hadde det. Dette er et så viktig tema som jeg gjerne skulle snakket høyt om! Skjeldent man snakker om lærere som mobber elever og hvordan det faktisk kan ødelegge noen sitt liv! har i ettertid vært veldig sint på denne læreren og har hatt tanker om å konfrontere henne med hva hun har gjort.. tror hun faktisk at det hun gjorde var riktig ? mange spørsmål jeg sikkert aldri får svar på

  9. Det skjer dessverre den dag i dag.. vi har hatt en sak hos skolesjefen (i fjor sommer) pga en lærer som mobber og tar hardt i elevene. Ble ikke gjort så mye, da læreren nektet. Og han fortsatte akkurat der han slapp:( Ny runde med møter osv nå, da den ene eleven i klassen ikke klarer å gå på skolen pga han. Vi er veldig frustrerte over situasjonen 🙁

  10. Jeg hadde en lærer på ungdomsskolen, som jeg syns ofte krysset noen grenser. Han var blant annet spansk lærer og kunne ofte finne på å le av elevene om de svarte feil i timene. Akkuratt i spansk klassen hadde jeg ikke så mange gode venner, og husker jeg noen ganger ble sittende alene. De gangene han stilte meg spørsmål jeg ikke kunne svare på, kom han med spydige kommentarer. Jeg husker jeg hadde en muntlig presentasjon som jeg visste selv ikke var bra, men likevel var det ikke greit at han fnyste av den.
   Etter hvert prøvde jeg å unngå å gå i disse timene. Jeg var ikke en skulker på noen måte, jeg trivdes kjempegodt på skolen og hadde gode karakterer i alle fag, bortsett fra spansk.
   Jeg husker at jeg en dag sa at jeg hadde vært hos helsesøster for å slippe unna timene, han fant jo selvfølgelig ut at jeg ikke hadde vært der. Han konfronterte meg med det, noe som er helt greit, men han gjorde det ikke på en god måte. Jeg endte opp med å lyve mer istedenfor å si sannheten.
   Han var egentlig en flink lærer, og var ikke alltid så ille, men jeg tenker noen ganger tilbake at å oppleve det som 13-14 åring var egentlig ikke greit. Hadde det skjedd meg i eldre alder hadde jeg nok sagt i fra, men ikke så ung som jeg var da.
   Så ja jeg mener også at lærere kan mobbe, og det er et viktig tema å ta opp.

  11. Hei ja ta en titt på bloggen min og les innleggene om mobbing bla når læreren mobber ,det er tragisk ,skal ikke skje og er meget ødeleggende . Det værste var at ingen sto opp og sa fra . I vidregående skole opplevde jeg at en medelev ble mobbet av læreren ,jeg ble rasende reiste meg opp og talte fritt i klasserommet sa min hjertens mening om dette og spurte rett og slett læreren og hun elsket og pine denne eleven med sine blikk og latter når eleven leste høyt ,jeg ga klar beskjed om at dette er mobbing på høyeste plan de andre medelvene i klassen ga meg rett og slett aplaus for at jeg sa fra . lærerinnen ble blodrød i ansiktet og ba meg sette meg . Resultatet ble at jeg forlot klasserommet og tok med meg denne medelven som ble mobbet ,sekunder etter fulgte samtlige av elevene i klassen etter oss og turen gikk rett opp på rektorens kontor ,nok var nok og enden på visa var at dette hadde pågått over flere år med andre elever og lærerinnen fikk regelrett sparken.
   Ha en flott start på uken

  12. sisselgu: Hei! Ja – bloggen din skal jeg med glede lese! Takk for at du kommenterer, og det var litt av en kommentar også! Utrolig flott, medmenneskelig og tøft gjort av deg, og så fint at det faktisk fikk følger og ikke bare ble feid under teppet.

   Ha en super uke! 🙂

  13. Tusen hjertlig takk ,var oppdratt til og ikke godta urettferdighet og dålig behandling av medmennesker ,kjenner at slikt provoserer meg voldsomt og er ikke skyggeredd for og si fra . Ja heldigvis fikk det konsekvenser for denne lærerinnen og til pass for henne. Medmensskelighet i en ellers så kald verden er viktig . Alle mennesker er like mye verdt , Vi kom alle til verden like nemlig uten en tråd og vi har alle krav på og bli behandlet med respekt og uten fordommer og masse annet svada . Ha en topp uke du og 🙂 Jeg skal følge bloggen din

  14. Jeg gikk på samme barne skole, og ungdomsskole som deg, og jeg har mange ganger tenkt samme tanken om høytlesingen, og andre ting. Jeg husket aldri hva som ble lest om, for jeg var så redd jeg ikke visste hvor vi var i boka om det ble min tur, så jeg konsentrerte meg om ett ord om gangen, men hadde heldigvis ingen problemer med å lese da det var min tur, men huske det jeg leste gjorde jeg ikke, for da måtte jeg skynde meg å lese så fort jeg kunne uten at det ble for fort, for å bli fort ferdig. Jeg ble nok sett på som den som ikke kunne noe, men sannheten var at jeg egentlig var så sjenert, så jeg rakk aldri opp hånden når jeg visste svaret, rakk aldri opp hånden for å spør etter hjelp, og når jeg ble spurt om noe, fikk jeg helt jernteppe, og syntes det var så flaut å si noe når alle hørte meg. Jeg tok til og med straff for noe andre elever hadde gjort, fordi jeg ikke turde å si at jeg ikke hadde vært med på det. Heldigvis ble jeg mindre sjenert på videregående, så fikk gode karakterer og fagbrev da😊 Men jeg jobbet på ungdomsskole for noen år siden, der flere av lærerne var oppi årene, og jeg så mye av det samme da desverre😔

  15. Ivy Ann: Tusen takk for lang og fin kommentar! Det er trist at det er så mange som sannsynligvis har hatt det akkurat slik som du beskriver her. Dessverre har jeg også inntrykk av at det fortsatt er slik på en del skoler…

  16. sisselgu: Ja, likeverd er et ord vi bruker alt for sjelden. Takk I like måte, jeg følger deg også, men har skrevet på kommende innlegg i hele kveld, så jeg får lese en annen dag. 🙂

  17. Jeg husker veldig godt en lærer som tok “runden” i klasserommet. Hun pekte ut hvert enkelt barn og kalte de enten A- eller B-elever! A var de bra,de som kom til å klare seg i livet og var flinke elever. B-elevene var B-gjengen ( hun sammenlignet de faktisk med B-gjengen i Andeby) og de kom det ikke til å gå bra med eller de var ikke var flinke nok. Det verste er at jeg tror hun mente hun gjorde det riktige! Så jeg tror ikke hun gjorde det av ondskap. Hun trodde nok seriøst at hun hjalp de som var B, ved å poengtere det for dem. Det er jo en del år siden, og barnesynet har heldigvis endret seg. Men det var jo egentlig mobbing og helt forferdelig å gjøre mot de som “var” B. Ikke fikk hun rett heller. For en av “verstingene”i følge henne er idag utdannet sykepleier……

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg