Listhaug og monstrene

Sylvi Listhaug omtaler mennesker som begår overgrep mot barn, eller som bestiller overgrep mot barn på internett, som monster. Det skal hun være forsiktig med!

Med utgangspunkt i NRK sin «Dagsnytt atten» sending fra den 26.01.2018 og lederen i VG den 30.01.2018, har jeg lyst til å kommentere saken.

Jeg anbefaler deg å se sendingen og lese lederen som jeg nettopp refererte til.

Sylvi Listhaug har nylig tiltrådt som justis- beredskaps- og innvandringsminister. Og så vet hun ikke bedre enn å kalle overgripere for monstre? Det er drøyt! Kanskje hun burde gå av umiddelbart?

Selv synes jeg denne saken er fascinerende! Det er artig hvordan man i dagens Norge kan vri oppmerksomheten over fra noen av de verste tenkelige handlinger mot barn, til å dreie seg om hvordan Sylvi Listhaug ordlegger seg.

At politiet nå skal få mer ressurser for å bekjempe mennesker som oppnår tilfredsstillelse med å utføre seksuelle handlinger på barn helt ned i spedbarnsalder, det blir å regne som en ikke-sak. Egentlig var det en gladnyhet, og vi burde være stolte over å ha en minister og regjerning som prioriterer dette, men nei – la oss heller kverulere litt over ordet «monster».

 

Norsk kulturarv

I Dagsnytt atten er fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institutt for menneskerettigheter redd for hvordan ofrene – altså barna – skal klare å forholde seg til overgriperne hvis disse blir satt i bås og kalt for monstre.

«Det gjør en betydelig skade på vår norske kulturarv» sier Kierulf, om Listhaugs bruk av ordet monster. Hun er også redd for hvordan barna som blir misbrukt skal forholde seg: «… de skal passe seg for monster, men hva da med han snille naboen som var hjemme da mor og far ikke var der…»

VG er også opptatt av barna. De viser til «eksperter» som mener at: «Det gjør det vanskelig for de barna som utsettes for overgrep å forstå hva en overgriper er. De fleste overgrep foregår i nære relasjoner. Overgriperen er en person offeret har et tett forhold til, og ikke en de oppfatter som «et monster»»

Ikke vet jeg, men jeg tror faktisk barn har lettere for å formidle til foreldrene sine at naboen/barnevakten er et monster, enn «en syk seksuell overgriper som trenger hjelp.»

Kanskje kan det derfor være greit å omtale mennesker som gjør slike ting med Listhaug sin retorikk, istedenfor å være politisk korrekt.

Kulturarven vår angående rettsikkerhet tåler nok det.

 

Monster damer

Hadde pressen kunnet holde seg til saken, nemlig at politiet skal jobbe med å ta de som står bak, eller utfører overgrep, så kunne vi gjerne fått søkelyset over på noe som jeg savner.

Kvinnene. Mødrene. Svigermødrene. Bestemødrene. Ektefellene. Samboerne. De har en tendens til å få lite fokus på seg i slike saker, men noen har satt barna til verden. Noen står bak kamera når overgrep filmes og fotograferes. Noen sitter stilltiende og vet at de grusomste ting skjer. Noen setter barn til verden, vel vitende om at det skal utføres seksuelt misbruk fra spedbarnsalder. Noen kvinner er også aktive overgripere. Du trenger ikke google mye før du finner gode eksempler.

I mitt hode, så er du like skyldig og like mye monster, om du med viten og vilje lar noen forgripe seg på barnet ditt. Når skal disse stilles til ansvar?

 

Terningkast 6 til Listhaug

Sylvi Listhaug er en dame med klare meninger. Jeg er ikke alltid enig med henne. Det trenger jeg ikke å være. Hun kan ha sitt syn, og jeg kan ha mitt. Vi trenger ikke skrive hatefulle meldinger til hverandre heller på grunn av det. Det synes jeg er fint.

Jeg synes Listhaug er et friskt pust i norsk politikk. Fra dag nummer 1 har hun sagt hva hun mener, og stått for det. Kritikken har til tider haglet mot henne, men hun står i det. Jeg kan legge meg om kvelden og være trygg på at neste morgen, ja, da mener Listhaug fortsatt det samme som hun sa dagen før. Mange andre politikere skifter mening når de tar på nye sokker om morgenen.

Se innslaget på «Dagsnytt atten». Listhaug kan tie. Hun kan lytte. Hun kan argumentere. Legg merke til programleder Sigrid Sollund og fagdirektør Anine Kierulf – de klarer ikke å tie og lytte, men babler i vei flere ganger når Listhaug har ordet.

VG reagerer på at Listhaug sier at hun ikke trenger noen velsignelse fra noen for å bruke monster-retorikken. Hadde VG skiftet mening om ordet «monster» hvis noen i politiet plutselig hadde støttet Listhaug og sagt det samme?

Selv vil jeg gi Listhaug terningkast 6. Enkelt og greit fordi hun snakker sak. Hun er alltid rolig og saklig, og hun snakker et språk alle forstår – til og med barna. 

 

Hold deg oppdatert! Følg BRK blogg på Facebook

#sylvilisthaug #listhaug #monster #monstre #VG #NRK #pedofile

33 kommentarer
  1. Jeg er en av de som føler jeg får alle piggene ute, og tar alt Listhaug sier opp i verst tenkelig mening. Men monster er en passende betegnelse på folk som forgriper seg på barn.

  2. En med pedofil legning er et menneske. Men begår vedkommende overgrep mot barn, er han/hun et monster. Så enkel er jeg.
   Listhaug ordlegger seg ofte på en noe ufyselig måte, men media , som stort sett er venstrevridde, er altfor opptatte av å “ta” henne og manipulere leserne. Jeg prøver holde tungen rett i munnen. Skal ikke si jeg elsker dama, men man behøver ikke bli altfor moralsk indignert og spore helt av fra saken hun snakker om.

  3. Brit: Tror mange tar opp det Listhaug sier i verst tenkelig mening. Av og til bør vi la være å tolke så mye tror jeg, og heller bare lytte. Det er verre med de politikerne som pakker alt inn i fine fraser, da MÅ man tolke for å komme frem til hva de kan ha ment.

  4. En liten gutt på 8 år forteller mor og far at det er et monster på rommet hans. Mor og far trøster slik alle foreldre gjør og forteller at monstre nei det finnes bare i eventyrene. Gutten fortsetter å fortelle om monsteret som han stadig ser på rommet sitt. Foreldrene fortsetter å trøste. Noen år senere forteller gutten til skolens helsesøster at monsteret på rommet var hans åtte år eldre fosterbror som hadde forgrepet seg seksuelt på han gjenom de siste årene. Beskrivelsen av fosterbroren som et monster var hans måte å forsøke å formidle det forferdelige han var utsatt for….. Denne gutten ble ikke forstått. Takk til Sylvi som våger å være pokitisk ukorekt å kaller en spade for en spade og et monster for et monster. Historien er sann.

  5. Rikskjendis? Fortsetter du å skrive så veloverveid og godt som denne art. leser jeg gjerne dine kommende innlegg .

  6. Hva er det godt for? Hva hjelper det at landets øverste justisperson sier monster, monster, monster? Siden vi snakker om landets ledelse som både skal sørge for straff og rehabilitering, så savner jeg begrunnelsen for å låne kommentarfelt-begreper når vi skal snakke om noe så alvorlig som hvordan forhindre overgrep. Noe jeg vil tro det er bred enighet om.

  7. Endelig noen vettuge ord. Helt utrolig at noen bruker så mye tid og energi på et ord som monster. Monster er en fin beskrivelse på mennesker som begår slike uhyrlige gjerninger. Skulle ønske det var flere som deg Bjørn.

  8. Roar: Hei! Takk for innspill. Jeg synes Runi Myrbråten sin kommentar litt lenger oppe, beskriver et veldig godt eksempel på hvorfor det kan være sunt at man bruker metaforer istedenfor politisk korrekte beskrivelser. Jeg har tillit til at politi og rettsvesen klarer å forholde seg seriøse til sin behandling av pedofile, selv om de omtales som monster av Listhaug. Nettopp det å bruke et slikt ord som hun gjør, tror jeg kan senke terskelen for barn til å fortelle om monster som måtte plage dem, fremfor å vanskeliggjøre temaet og kommunikasjonen mellom barn og voksne om et allerede vanskelig tema.

  9. Hei. Dette var godt skrevet og en liten hyllest til Listhaug som jeg mener hun fortjener. Veldig bra – begge to!

  10. Gjør man overgrep på barn, er man et monster.
   Har man sonet og blitt rehabilitert, har man vært et monster. Verre er det ikke.

  11. Hva er de da de som gjør overgrep på uskyldige barn,voksne mennesker som gjør varige skader på barn som har opplevd dette!!!Nei du for meg er ikke de noe annet en monstre som gjør slike handlinger mot uskyldige små!!!!!!!

  12. Så godt skrevet! Har tenkt akkurat som du at det kan bli en sånn voldsom debatt av ordet monster istedenfor å fokusere på det hun prøver å få til, nemlig få bukt med misbruk av barn! Jeg er selv blitt misbrukt som barn,fra jeg var 7 til 13 år å monster er riktig beskrivelse av overgriperen syns jeg!

  13. For meg – og sikkert for mange barn – er monster og troll noe av det samme. Problemet her er at mens media godt kan skrive om nett-troll ( som ikke er så uhyrlig som å ødelegge barn!) så kan ikke Lishaug si NOE uten å få mediestorm mot seg.

  14. Jeg klarte ikke aa lese hele innlegget her, men jeg tenker som saa at det loenner seg aa hoere paa ekspertene som jobber omfattende og som har erfaring. For hva gjoer disse menneskene? Jo, den ene her jobber i politiet og har veldig sannsynlig sikkert jobbet tett paa overgrepssaker. De vet sikkert veldig sannsynlig hvorfor denne retorikken ikke er saa fornuftig. For det foerste er det ikke engang sikkert at barnet forstaar hva de blir dratt inn i, foer i ettertid. De trenger ikke noedvendigvis skjoenne at det de blir utsatt for ikke er greit. De kan gjerne tro at det er slik det skal vaere. Nettopp derfor er en slik retorikk uheldig. Ikke fordi Sylvi sier det alle tenker, men fordi det er justisminsteren av alle som sier dette.

  15. Mari: Takk for lang og fin kommentar. Ikke for å hoppe over poenget ditt, men er det noen tekniske problemer med å lese innleggene som jeg burde vite om? Trykket du på overskriften på innlegget? Leste du på mobil eller pc? Vil gjerne få rettet eventuelle problemer.

  16. Spot on! Fantastisk at du bruker stemmen din til å skrive dette. Media har dessverre blitt en trussel i disse dager, noe Listhaug har fått kjenne sterkt på. JA til å være politisk ukorrekt!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg